Sojasovs
Kan erstatte almindelig salt i mange opskrifter, men passer især godt til asiatiske retter.
Miso og andre fermenterede sojaprodukter
Kan selvfølgelig bruges i misosuppe, men kan også bruges i dressinger, saucer, seitan og meget mere.
Røget paprika og liquid smoke
Passer godt i alt der skal være lidt “kød-agtigt” i smagen. Se for eksempel min opskrift på marinerede tofu-steaks.
Tomatpuré og soltørrede tomater
Tomatpuré bruges normalt i supper og gryderetter, men kan også bruges i mange andre ting. Soltørrede tomater kan med fordel bruges i hummus og andre spreads.
Svampe og svampefond
Svampe er fantastiske smags-givere, og især svampefond kan bruges til saucer, i seitan og meget mere.
Løg og hvidløg
Er ekstremt aromatiske – især efter at være blevet stegt på panden. Man kan med fordel også bruge løg- og hvidløgspulver eller -granulat.
Gærflager og gærekstraktprodukter
Gærflager bruges normalt i retter der skal smage lidt “ostet”, men kan tilsættet til alt der kræver lidt ekstra umami. Se for eksempel min opskrift på hjemmelavet seitan.
Tang
Bruges først og fremmest i sushi. Tang smager en smule “fisket”, men ikke på den dårlige måde. Se for eksempel min opskrift på tun(agtig)salat.
Ristede sesamfrø
Smager efter min mening en lille smule af bacon (eller i hvert fald sådan som jeg husker bacon), hvilket er meget sært, men ikke desto mindre lækkert.
Barbecuesovs, worchestersauce og andre færdige sovse
Færdiglavede sovse der normalt er beregnet til kødretter, er ofte fyldt med umami smag. Hold dog øje med ingredienslisten, da der til tider gemmer sig fiske- og østerssovs i.