Veganisme

En veganer spiser vegansk mad – det vil sige plantebaseret mad uden animalier som kød, mejeriprodukter, æg, men også uden fødevarer hvor dyr er nødvendige for produktionen (som honning). Derudover stræber en veganer også efter at undgå at gå i animalsk beklædning som uld, læder og andet skind, og at bruge kosmetiske produkter der indeholder animalske ingredienser eller er testet på dyr. Som veganer følger man derfor ikke blot en diæt – man følger en livsstil, hvor man prøver at undgå al udnyttelse af dyr, da denne fører til unødvendige lidelser.

Fra veganismen kan man trække paralleller til antispeciesismen, idet man som veganer ikke ser mennesket (som art) værende løftet over andre arter, og det ligger derfor ikke i menneskets magt at udnytte andre dyr. Det er vigtigt at understrege, at dette skal betragtes i den nuværende tidsalder, hvor (de fleste af os) lever i et overflodsamfund hvor udnyttelse af dyr er helt og aldeles unødvendig.

Hvorfor støtte dyrs lidelser og de globale miljøproblemer, hvis man uden problemer kan lade være? En vegansk livstil er logisk, kærlig, medfølende og ikke mindst uselvisk, idet at man tilsidesætter sine egne “lyster” og bekvemmelighed til fordel for dyrene og miljøet. At en vegansk livsstil også kan have positive effekter på personligt helbred er jo bare et plus.